Горох — повноцінна заміна м’яса. Як і інші види бобових, він багатий рослинними білками, за складом максимально наближеними до тваринних.
Вибирайте сухий горох, колотий половинками. Цілий належним чином не розвариться, горохова січка не дасть потрібної консистенції, осівши на дні каструлі.
За 6-8 годин до варіння залийте горох кип’ятком. Температура води в цьому випадку – принциповий момент, через те, що окріп відразу дасть старт для насичення гороху вологою. Після замочування воду злийте, а горох промийте.
Під час варіння гороху додайте в каструлю 1 ч. л соди (приблизно на 3 л). Цей трюк підійде і для приготування квасолі, через те, що сода сприяє швидкому розм’якшенню бобових. На смаку страви додавання соди не відіб’ється.
- 300 г мисливських ковбасок
- 200 г сухого гороху
- 1 цибулина
- 1 морква
- 5-6 невеликих картоплин
- 2 лаврові листки
- 1 ч. л соди
- 1,5 ст. л соняшникової олії
- 4-5 зуб. часнику
- сіль, перець на смак
Приготування:
1. Замочений горох промийте, залийте свіжою водою, щоб рівень її був приблизно на 3 пальці вище. Після закипання додайте соду, перемішайте, варіть на мінімальному вогні близько години.
2. Очищену картоплю наріжте кубиками, відправте в каструлю.
3. Очищену цибулю дрібно наріжте, моркву натріть на тертці з великими отворами. Спасеруйте овочі на соняшниковій олії, потім додайте в суп. Варіть 30 хвилин.
4. В кінці приготування додайте нарізані шматочками мисливські ковбаски (або інші копченості), подрібнений часник, промиті лаврові листочки, сіль і перець. Варіть ще 10 хвилин, потім вимкніть вогонь, витягніть лаврові листочки, залиште суп настоюватися хвилин на 15.
5. Перед подачею заправте гороховий суп подрібненим кропом або сухариками.
Смачного!