Мариновані баклажани – це завжди пікантна, легка і дуже смачна закуска як на святковий стіл, так і в повсякденному житті. Цей рецепт мене вразив тим, що баклажани в ньому маринуються дуже швидко, а страва виходить в міру гострою і дивовижно смачною!
Приготування:
Беремо 5-6 баклажанів середнього розміру, очищуємо і нарізаємо середніми пластинками (не тонкі і не товсті, може, десь 0,7 см, але це на око). Обсмажуємо їх без фанатизму, просто на олії до ніжно-золотавого кольору. Ну, якщо трішки перетримали, теж не біда. Та хай трішки просто пом’якнуть, бо я чогось цього разу перетримала. Вся справа у маринаді.
Маринад:
Вода: 2 скл. (у мене 250 мл)
Оцет, 6% (я брала й 9% іноді, але трішки менше) 100 мл,
Гвоздичка: 4 шт,
Лаврові листочки: 4-5 шт,
Чорний перець горошком: 10 шт,
Коричневий цукор – 3 ст. л. (або 2 ст. л. меду і 1 ст. л. звичайного цукру).
Сіль: 1,5 ст. л.,
Олія: 1 ст. л.,
Закип’ятити все і остудити.
Поки охолоняє маринад, смажимо пластинки баклажанів і чистимо зубочків з 10 часнику (усе залежить від розміру, ми їх нарізаємо тоненькими слайсами).
Коли у нас є підсмажені баклажани та є маринад, складаємо у каструльку шарами: баклажани, вмочені в маринад, слайси часнику, знову баклажани, вмочені в маринад. Коли все виклали, заливаємо маринадом. Зазвичай його багато і він покриває щедро всі баклажани. Ставимо у холодильник, де вони зберігаються, поки не з’їдяться. Через 3-5 днів готові, хоча насправді дехто їх починає тягати вже через добу:).
Смачного! Рецепт перевірений, тож дуже сподіваюся, що сподобається. Буду вдячна за відгуки.
Ще додам, що додавання меду робить смак баклажанів збалансованішим та ніжним, цим вони відрізняються від квашених.