Не варто думати, що перець може рости абияк, для хорошого врожаю його потрібно формувати. З тієї простої причини, що він активно утворює пасинки, як і томати. Але, на відміну від томатів, ці пасинки постійно відростають. Так що перець треба чепурити стрижкою постійно.
Окрім пасинків, є ще одна особливість структури скелета перцю, за якою теж слід стежити. Ця особливість у тому, що кожне міжвузля розгалужується, і якщо нічого з цим не робити, то перець при безконтрольному розгалуженні та утворенні пасинків перетворюється на таке маленьке дерево з дрібним листям і плодами.
Розсада має бути не пишною, а стрункою. Тоді у вас буде якісний урожай: рясний і в той же час з великими плодами. Сьогодні у статті йтиметься про те, як підтримувати “стрункість” перцю.
А наприкінці тексту буде розкрито один секрет, який технічний прийом теж збільшує врожай і про який мало хто знає. А ви тепер знатимете!
Коли потрібно починати формування кістяка перцю
Треба розуміти, що сорти перцю сильно відрізняються за висотою, є низькорослі, середньорослі та високорослі. Тому орієнтуватися на висоту буде не зовсім коректно, але назвемо приблизну висоту перчика, коли треба починати його формування.
Стригти перець починають, коли сіянець досягає висоти 15-20 см. Це може бути розсада, що стоїть на вашому підвіконні, а може бути вже рослина, висаджена в ґрунт. Краще, звичайно, якщо до цього часу сіянець буде висаджений і встигне вкоренитися, тоді формування позначиться на ньому не так болісно.
Час формувати! Пасинки вказані ручкою – бачите?
Якщо ваш овоч ще в розсадному горщику (а часто буває так, що він у нас і зацвітає до моменту висадки), то дивіться на стан саджанця. Якщо міцна розсада і пасинки виросли значно, то краще їх прибрати до висадки в грунт. Тому що при пересадці у стані стресу вони відтягуватимуть сили рослини на себе. а головне стебло в результаті зупиниться у зростанні.
Якщо ж ваша розсада ще молода і пасинки ледь позначилися, то не травмуйте розсаду перед висадкою, дайте їй прижитися і наводьте порядок.
Як формувати перець на великий урожай
Для цього процедуру проводять кілька разів.
Перша стрижка:
- обрізаємо листя знизу – не більше 4 листів за раз;
- прибираємо всі пасинки до першого роздоріжжя;
Ось вона, розвилка номер один.
- виламуємо коронну квітку або коронні квітки.
На цій рослині 2 коронні квітки
Коронних квіток може бути кілька. Вони бувають лише у перців і відіграють дуже цікаву роль регуляторів зростання.
Обрізання робимо гострим інструментом, обрізаємо максимально близько до стебла, але стебло НЕ ТРАВМУЄМО!
І як би близько до стебла ми не обрізали пасинки, вони потім із тією чи іншою інтенсивністю (залежно від сорту) знову виростають).
Друга стрижка:
- обрізаємо листя знизу – вже все до першого роздоріжжя;
- формуємо першу розвилку на 3 рукави – тобто у нас у перцю буде 3 плодоносні стебла. Це максимум, який можна залишити і при цьому отримати добрий урожай.
Для цього робимо наступне: перша розвилка дасть 2 сильні стебла, які розгалужуються, у свою чергу, кожен теж на 2. Вибираємо з 4 нових стебел 3 найсильніші, а четвертий прищипуємо, залишаючи квітку (бутон) і 2 листи йому на прокорм. Таким чином у нас на четвертому плід буде, але рости ця втеча далі не буде, рости і розгалужуватимуться тільки 3.
Третя та наступні стрижки:
- обрізаємо пасинки, що знову утворилися;
- на трьох основних стеблах при утворенні нового роздоріжжя залишаємо рости одну втечу, інший прищипуємо над квіткою з 2 листками. Таким чином у нас прищипнуті пагони дають урожай – по одному перцю, але великому, а сама рослина при цьому не загущується. А на не прищипнутих пагонах зав’язується стільки перців, скільки дозволяє сорт.
Що в результаті і обіцяний секрет
Останню стрижку робимо для того, щоб дати плодам визріти. Для цього 3 наші головні стебла прищипуємо, щоб вони більше не росли. Якщо їх не прищипнути, вони будуть рости і рости, цвісти і цвісти, особливо якщо теплий серпень. І вийде купа дрібниці, яка не визріє. Вам це треба?
Повторимо ще раз наочно:
Існує один прийом, який може збільшити врожайність перцю дуже значно. Це знову пов’язано з особливістю перцю давати на стадії технічної стиглості повноцінні плоди. Тобто збирати врожай перцю потрібно, не чекаючи, коли плід почервоніє/жовкне/поблідне. Як тільки ви побачите, що плід налився і починає змінювати забарвлення, тобто пішов на налив, сміливо зрізайте його і кладіть на зберігання. Через нетривалий час він повністю достигне без втрати смакових якостей.
Зате після зрізання нижніх плодів відразу почнуть наливатися наступні!