Заливний пиріг – це знахідка для будь-якої господині! Не треба поратися із замішуванням тіста, не потрібно чекати підйому дріжджової опари, а лише змішти усі продукти та залити начинку, будь-яку на свій смак.
Чудово поєднується з таким наливним тістом начинка з відвареної курки зі смаженими печерицями та цибулею, приправлена сиром, Якщо у вас відсутні сир та гриби, можна зробити пиріг з капустою та куркою, вийде анітрохи не гірше.
Тісто дуже просте та смачне, але також не пропускайте нюанси, такі як густота тіста та якість продуктів. Пиріг буде апетитний, соковитий та рум’яний! З ніжним м’яким тістом та великою кількістю начинки.
Необхідні продукти для начинки:
- рослинна олія – 30 мілілітрів;
- цибуля ріпчаста – 120 грам;
- печериці свіжі (капуста) – 400 грам;
- куряче філе варене – 400 грам;
- сіль, перець за смаком;
- сир – 150-200 грам.
Необхідні продукти для заливного тіста:
- яйце куряче – 3 штуки;
- сіль – 1 щіпка;
- сметана жирна (майонез) – 60 грам;
- кефір густий (йогурт, сметана нежирна) – 300 грам;
- борошно – 200 (+/-) грам;
- розпушувач – 10 грам.
Процем приготування заливного пирога
Так як тісто для заливного пирога готується дуже швидко і просто, почнемо з приготування начинки. У рослинному маслі обсмажуємо до золотистого кольору цибулю нарізану кубиками.
Слідом додаємо свіжі нарізані пластинками печериці. Гриби можна замінити капустою чи маринованими грибами. Обсмажуємо разом, почне з’являтися волога, випаровуємо її та підсмажуємо трохи грибочки після. Солимо і перчимо на смак.
Курку, а точніше куряче філе (грудка) відварюємо до готовності з цибулею та морквою, бульйон піде на локшину (якраз з пирогом подати можна), і частину курки беремо для пирога (400 г), нарізаємо на невеликі шматочки, можна просто порвати руками.
Додаємо курку до грибів із цибулею, трохи протримаємо на плиті, щоб смаки змішалися та вимикаємо. Нехай начинка остигає до теплого стану.
Почнемо робити тісто і вже принагідно можна вмикати духовку розігріватися на 180 градусів. Розбиваємо в миску яйця, додаємо сіль і жирну сметану, можна використовувати замість неї майонез (якщо не боїтеся. Збовтуємо все разом.
Виливаємо густий кефір (нежирна сметана, йогурт без добавок теж відмінно підійде), знову перемішаємо звичайним віночком ручним.
одаємо приблизно половину з підготовленого борошна, на неї розпушувач і знову перемішуємо до рівномірного розподілу розпушувача.
Підсипаємо залишки борошна, доводячи тісто до стану сметани. Борошна може піти трохи більше або менше, тому що кефір, йогурт або сметана для тісту можуть відрізнятися за густотою. Але краще густий кисломолочний продукт, ніж більше чи менше борошна!
Форму діаметром 24 см потрібно підготувати: дно застилаємо пергаментом для випічки, а боки досить просто змастити олією. Виливаємо приблизно половину тіста рівним шаром. Поверх рівномірним шаром трохи тепла начинка з курки, грибів і цибулі. Присипаємо, точніше засипаємо всю начинку зверху тертим сиром (вибирайте той, який добре плавиться) аливаємо другою половиною теста, і заливний пиріг майже зібраний. Присипаємо його за бажанням кунжутом або кмином і оправляємо в духовку наперед прогріту до 180 градусів.
Пиріг випікається приблизно 55 хвилин, але тут все залежить від особливостей вашої духовки. Заливний пиріг повинен підрум’янитися і добре піднятися, середина “встане гіркою”.
Накриваємо пиріг після випічки на 5-7 хвилин рушником і можна насолоджуватися його смаком! Аромат вже приголомшливий, пиріг виглядає апетитно!
Усередині сир розплавиться і додатково просочить гриби та м’ясо, тісто тонке при цьому рівномірно пропечене, м’яке та легко ріжеться. Сир тягнеться, а пиріг такий рум’яний та смачний! Приємного апетиту і вам.