Тісто і після остигання не втрачає своїх смакових якостей: таке ж м’яке, повітряне, смачне і зовсім не гумове. А капусту для начинки не варитимемо, не смажитимемо, але вона виходить дуже смачна і м’яка.
Для приготування вам буде потірбно:
- кефір (2,5%) – 500 мл;
- дріжджі сухі – 3 г;
- яйце – 1 шт;
- цукор – 1 ст.л;
- сіль – 1 ч.л. (без гірки);
- рослинна олія – 50 мл;
- борошно – 750-800 г;
- сода – 1 ч.л. (без гірки);
- вершкове масло – 50 г.
Необхідні інгредієнти для начинки:
- капуста – 600 г;
- цибуля – 1 шт;
- сіль за смаком;
- перець чорний мелений – за смаком;
- вершкове масло – 50 г;
- рослинна олія – 30 мл.
Процес приготування
Почнемо з начинки. Капусту тонко шаткуємо. Беремо велику каструлю, перекладаємо в неї нашатковану капусту і заливаємо окропом. Залишаємо її на 5-10 хвилин під закритою кришкою.
Цибулю нарізаємо на четвертинки і обсмажуємо її до прозорості, буквально протягом 1 хвилини.
Тим часом капуста пом’якшала, перекладаємо її на сито і даємо трохи охолонути. Добре віджимаємо воду і перекладаємо до цибулі.
За смаком додаємо сіль та чорний мелений перець, а також невеликий шматочок м’якого вершкового масла. Перемішуємо і, як тільки масло розтануло, вимикаємо плиту. Капустяна начинка готова, даємо їй час охолонути.
А тепер візьмемося за тісто. У 500 мл теплого кефіру висипаємо 3 г сухих дріжджів, перемішуємо та залишаємо на пару хвилин.
У миску розбиваємо 1 яйце, додаємо 1 ст.л. цукру, 1 ч. л. солі (без гірки) та 50 мл рослинної олії без запаху. Розмішуємо віночком до однорідності та виливаємо кефір із дріжджами. Дріжджі в тісті не відчуваються, але за рахунок їхнього додавання тісто буде м’яким, пористим і смачним.
І тепер починаємо вводити частинами просіяне борошно. Не забуваймо додати 1 ч.л. соди без гірки.
Коли тісто зібралося в єдину грудку – переходимо працювати на стіл. Вимішуємо до гладкого стану, а наприкінці замішування додаємо частинами шматочок м’якого вершкового масла. За рахунок чого тісто вийде еластичним, не прилипатиме до рук і залишиться м’яким і ніжним.
Кладемо його назад у миску, накриваємо тонким рушником і даємо постояти 30-40 хвилин у теплому місці.
Через півгодини тісто готове, на той час охолола і начинка. Стіл і руки змащуємо олією, відщипуємо по невеликому шматочку тіста і скачуємо в кулю.
Замітка!
З такої кількості тіста у вас вийде приблизно 21-22 пиріжки.
Беремо кульку тіста і руками розтягуємо убік. Товщина має бути оптимальною – і не товстою, і не тонкою, щоб тісто не порвалося та добре просмажилося.
На центр викладаємо капустяну начинку (краще робити це вилкою, з ложки вона скочуватиметься) і добре защипуємо краї. Таким чином ліпимо всі пиріжки.
У сковороду наливаємо достатню кількість олії, нагріваємо її і викладаємо пиріжки. Відразу їх перевертаємо і потім обсмажуємо до золотистого кольору, але робимо це на помірному вогні. Якщо обсмажувати за сильного – у вас тісто швидко підрум’яниться, а всередині залишиться сирим. Готові пиріжки перекладаємо на тарілку з паперовим рушником, щоб стекли надлишки олії.
Цей рецепт тіста дуже вдалий, пиріжки залишаються м’якими протягом усього часу, вони дуже смачні та повітряні!