Це не просто пиріг на кефірі чи кекс, а запашна випічка, яка може і торт замінити на святковому столі. Однією випічкою тіста ми не обмежуємося: просочуємо десерт після духовки, а потім ще й приготуємо швидку глазур (помадку).
Такі доповнення не лише прикрашають мандариновий пиріг, а й надають йому додаткового смаку. Окрім свіжих мандаринів можна використовувати апельсини, також підійдуть консервовані плоди без соку, і персики чудово впишуться у цей нехитрий рецепт.
Пиріг із мандаринами вийде найніжніший, ароматний та дуже смачний! Рекомендуємо робити відразу подвійну порцію, але не заповнювати форму тістом більше, ніж наполовину, пиріг відмінно піднімається і потрібно, щоб він добре просочився вершковим смаком олії після випічки.
Для приготування нам знадобиться:
Тісто:
- яйце – 2 шт;
- цукор – 150 г = 3/4 склянки;
- кефір густий – 150 г = 3/4 склянки;
- сіль – 1 щіпка;
- розпушувач для тесту – 10 г = 2 ч.л;
- борошно пшеничне – 180 г = 1 склянка * + 2.5 ст.л.
Додатково:
- мандарини – 120 г = 2-3 середнього розміру;
- вершкове масло – 70 г = 3.5 ст.л;
- цукрова пудра – 60 г = 3 ст;
- сок мандариновый – 20-25 мл = 4-5 ч.л.
Процес приготування пирога
Для пирога, розбиваємо в миску пару яєць, можна прямо з холодильника. Висипаємо відразу весь цукор і починаємо збивати міксером до біла і збільшення в об’ємі (близько 3 хвилин достатньо).
Далі вливаємо у збиті яйця з цукром густий кефір, можна його поміняти на сметану або йогурт несолодкий, але також густий. Перемішуємо вже за допомогою звичайного віночка, міксер більше не знадобиться.
Висипаємо до інгредієнтів у миску половину з підготовленого борошна, а зверху висипаємо розпушувач та сіль. Перемішуємо до гладкої структури.
Після цього в тісто для пирога додаємо залишки борошна, так легше регулювати консистенцію тіста. Кількість борошна може трохи відрізнятися, обов’язково дивіться за консистенцією тіста, яка структура має бути в борошняній суміші наочно передасть відео нижче. Адже ми використовуємо кефір різної густоти, та й саме борошно може відрізнятися щільністю. А консистенція тіста безпосередньо впливає на результат випічки.
Форму закриваємо папером для випічки, який трохи змастимо вершковим маслом. Папір дозволить простіше витягнути пиріг із форми, яка не роз’ємна.
Виливаємо тісто у форму, тісто має бути нижче половини форми. Так краще пиріг із мандаринами просочиться після випічки. Пиріг піднімається дуже добре!
Зверху викладаємо мандарини, які потрібно не тільки очистити від шкірки, а й з часток зняти плівку. Замість мандаринів використовуйте апельсини або персики, можна використовувати консервовані плоди без соку.
Випікаємо німецький пиріг з мандаринами в заздалегідь розігрітій духовці близько 30 хвилин за температури 190 градусів Цельсія. До сухої дерев’яної шпажки час безпосередньо залежить від товщини тіста і особливостей духовки. Але не відкривайте дверцята раніше, ніж через 25 хвилин.
Поки пиріг з мандаринами гарячий, поливаємо його розтопленим теплим вершковим маслом, використовуючи пензлик. Гарячий пиріг краще просочиться і тісто стане ще соковитішим і насиченим.
Виймаємо пиріг із форми, даємо йому охолонути на ґратах, щоб низ пирога не “спотів”.
Поки пиріг з мандаринами остигає, змішуємо цукрову пудру з мандариновим (апельсиновим, лимонним) соком до густини сметани. Охолоджений ароматний пиріг покриваємо помадкою.
На розрізі пиріг пишний, незважаючи на те, що форму заповнювали менше, ніж на половину, практично тільки прикрили дно. А як він пахне!