З давніх давен наші предки на Святий вечір дотримувалися ряд вірувань та традицій. У цій статті розповімо вам про них.
За святковим столом, який складається з 12 пісних страв, збираються найрідніші люди. Головною стравою є різдвяна кутя з додаванням меду, горіхів й маку та узвар з сушених фруктів. Також, готують борщ, рибні й картопляні страви, вареники з різними начинками, пироги та паляницю. Після вечері потрібно залишити на столі кутю. Запалена на святвечір свічка повинна потухнути самостійно.
Народні прикмети на Святвечір.
- За Різдвяним небом, визначали майбутній врожай:
- Небо всіяне зорями – до гарного врожаю.
- Відлига – до поганого.
- Заметіль – до гарного врожаю меду.
- Безхмарність – до врожаю грибів.
- Перша зірка на небі сповіщає про Різдво та дозволяє сідати за святковий стіл й розпочинати трапезу.
- Перед вечерею, обов’язково, потрібно помолитися та подякувати Господу Богу.
- Розпочинати вечерю потрібно з куті, яку першим повинен спробувати господар оселі.
Що потрібно зробити у святий вечір
- Попросіть пробачення в тих, кого образили колись та пробачте всім, хто зачепив Вас чимось.
- Вдягніть гарний, світлий та бажано новий одяг.
- В цей вечір потрібно пом’янути загиблих рідних та друзів.
- Після вечері можна піти колядувати або приймати колядників вдома – це принесе удачу в новому році.