Іноді господині стикаються з тим, що при засолюванні огірків їх розсіл через деякий час біліє. Є багато причин, за якими так відбувається, але дотримуючись декількох простих рекомендацій, вдасться уникнути подібної ситуації і порадувати близьких смачною заготівлею, інформує Ukr.Media.
Огірки в банках можуть біліти з кількох причин
Закрутка огірків на зиму — це досить копітка праця. Тому, в цій справі не бажано помилятися. Нікому не хочеться отримати не смачний результат. Білий розсіл заготівлі огірків є дуже поширеною проблемою. Це трапляється через те, що не були враховані деякі важливі нюанси.
Порушення герметичності
Така проблема може бути наслідком того, що були придбані неякісні кришки. Банка могла мати пошкоджену горловину або ключ для закачування був несправним.
Нестерильні продукти і банки
Якщо погано вимити огірки і тару для заготовок, є ймовірність того, що всередині банки почнуть розмножуватися бактерії, адже порушення стерильності є сприятливим середовищем для цього.
Неналежні умови зберігання
Найоптимальнішою температурою для зберігання закатаних огірків є від 2 до 7 градусів тепла. Зберігати при кімнатній температурі заготівлю також можна, але не більше ніж 3 доби.
Велика кількість хімічних речовин в огірках
Якщо при вирощуванні огірків фермер дозволяв собі обприскувати плоди великою кількістю хімічних добрив, то через деякий час після засолювання, розсіл огірків може стати білого відтінку.
Не завжди помутніла банка з огірками не придатна до вживання в їжу. Білий колір розсолу не завжди означає, що це небезпечно для здоров’я і в ньому є шкідливі бактерії. Бувають випадки, коли огірки з побілілої банки можна їсти, але перед цим необхідно визначити:
- рівень “білизни” розсолу в банці;
- скільки часу пройшло з моменту, як розсіл огірків побілів;
- чи роздута кришка.
Огірки з помутнілим розсолом можна їсти, якщо овочі добре проглядаються через білу рідину, кришка не стала «горбиком» і якщо з моменту подібних змін не пройшло більш ніж 3-4 дні.
Але все-таки найкращим рішенням буде: перед вживанням таких огірків піддати їх термічній обробці, тобто, зварити, наприклад, в розсольнику. Якщо є бажання з’їсти їх в сирому вигляді, то потрібно овочі добре промити під проточною водою. Зберігати їх не можна краще відразу ж з’їсти.
Кілька простих методів допоможуть не допустити того, щоб огірковий розсіл придбав білий відтінок:
- всі овочі та зелень мають бути ідеально вимиті, в кращому випадку можна для цього навіть скористатися м’якою щіткою;
- правильно буде, якщо робити соління з огірків в розпал сезону, коли вони активно спіють і для того, щоб їх вирощувати не використовуються різні добрива хімічного походження;
- не можна відходити від рекомендацій того чи іншого конкретного рецепта: не знижувати і не збільшувати ту чи іншу кількість необхідних компонентів;
- сіль не повинна бути йодованою;
- ємність потрібно вибирати без тріщин і інших вад;
- тара повинна бути не лише добре помитою, але і якісно простерилізованою;
- кришки для засолу потрібні тільки хорошої якості і без будь-яких пошкоджених місць;
- не справний ключ для закачування, природно ж, не годиться;
- розсіл повинен кипіти два рази, а оцет необхідно вливати тільки в останню чергу.
Дотримуючись всіх важливих порад, кожній господині, навіть початківцю, вдасться правильно і смачно засолити огірки на зиму. А якщо кожному рецепту додати ще й свій гарний настрій, то на компліменти від близьких, під час сімейного застілля, можна розраховувати стовідсотково.