Десять головних секретів щедрого врожаю перців

Цей овоч дуже смачний у будь-якій страві, від фаршированих м’ясом до літніх салатів та зимових закруток. Але перш ніж їсти, перець потрібно ще виростити. А це непросто, навіть з огляду на те, що культура вважається невибагливою.

Збираю по 2 – 3 кг з куща: 10 секретів

1. Вибираємо сорт. Урожайність великою мірою залежить від правильного насіння. Я завжди беру тільки перевірене часом насіння, не дивлюся на нові сорти, а використовую те, що себе зарекомендувало. У мене це Атлант, Геракл, Біг Мама, Арсенал, Гранова та інші. Головне, щоб сорт був районований, тобто пристосований та адаптований для вашого регіону.

2. Протруювання насіння та пророщування. Я не кидаю насіння з пачки одразу в ґрунт. Спочатку протягом тижня я їх пророщую в тепличці на вологих ватяних дисках і тільки після появи паростків сію в ґрунт. Дуже важливо: завжди протруюю насіння марганцівкою, щоб унеможливити ризики грибкових захворювань. Перший полив роблю розчином соку алое: столову ложку соку на 1 л води. Сік алое перешкоджає розвитку чорної ніжки, яка часто знищує розсаду.

3. Терміни посіву. Я сію середньостиглі та пізні сорти після 20 лютого, а ранні у березні. Розсаду досвічую звичайною рожевою фітолампою, не витягується, росте міцною та здоровою. Висаджую в ґрунт або в теплицю коли ґрунт прогріється до +15 градусів, не раніше. Головне, щоб не було заморозків, адже перець — теплолюбна культура.

4. Розсаджування в окремі ємності. Я ніколи не сію перець скопом, тільки в індивідуальні стаканчики або торф’яні таблетки. Так, це займає більше місця, але перець не любить тісноти, у цьому випадку він погано розвивається і не дає гарного врожаю.

5. Вологість та полив. Добре поливаю розсаду і намагаюся, щоб у приміщенні, де вона стоїть, була вологість повітря не менше 65%. У сухому повітрі перець в’яне і хворіє. Обов’язково підгодовую розсаду кожні 10 днів. Беру комплексні добрива, в яких є азот, калій та фосфор — ці три елементи життєво потрібні перцям.

6. Місце посадки. Висаджую завжди на сонячному боці ділянки. Іноді роблю високі грядки – перець любить теплий ґрунт. До речі, з осені можна заздалегідь підготувати такі грядки, внести під перекопування компост, коров’як, гумус — навесні ґрунт уже повністю готовий до посадки перцю.

7. Поруч із перцем завжди саджаю чорнобривці, часник і цибулю, а дружина підсіває базилік. Таке сусідство має подвійну користь. По-перше, перець любить ці рослини, вони виділяють гормони росту, перець стає міцнішим і дає більше плодів. По-друге, ці рослини відганяють комах-шкідників, перець менше хворіє.

8. Поливаю перець у сезон рясно, теплою водою, холодну він не виносить. Спеціально наповнюю бочки на ділянці водою, вона гріється на сонці і чудово підходить для поливу. Також перець добре сприймає органічні добрива, які безпечні для людей на відміну будь-якої хімії. Після поливу обов’язково підгортаю, розпушую ґрунт навколо, щоб до коріння був доступ кисню і земля не схоплювалася кіркою.

9. Підживлюю настоєм попелом, курячим послідом та коров’яком. Послід беру з розрахунку 1:20, коров’як 1:10. Попелу беру склянку на 10 л води. Поливаю строго під корінь 1 раз на 10 днів.

10. Майже всі свої перці я підв’язую, навіть якщо кущ здається міцним на вигляд. Опора дає рослині можливість нарощувати більше зав’язей і витримувати вагу плодів, що дозрівають.

Це були звичайні поради щодо правильної агротехніки, а тепер розповім свої власні секрети, про які не всі знають. Мене навчила бабця — у неї в селі город був усім на заздрість, хоч на той час ніяких модних добрив не було.

Головне – знати прості хитрощі

Мало правильно виростити розсаду, треба знати, як і чим стимулювати перець на великий урожай.

Йод

Виявляється, йод у рази підвищує імунітет рослини, пригнічує шкідливі грибки та гнилі, стимулює перець швидше дозрівати та давати більше врожаю.

Беремо 10 крапель йоду на відро води, добре розмішуємо і поливаємо перці строго під корінь. До речі, цим розчином можна обприскувати перці, якщо раптом ви помітили ураження грибками. Обприскувати можна 1 раз на 14 днів весь літній сезон. А поливати потрібно всього 2 рази за сезон: після висадки у відкритий ґрунт та в момент утворення зав’язей.

Дріжджова вода

Щоб ваш перець зростав як на дріжджах — у прямому значенні слова, беремо звичайні, шматкові дріжджі та розводимо їх у воді у пропорції 100 г дріжджів на 5 л води. Хтось додає туди пару ложок цукру, але я так не роблю. На сонечку, коли ємність із дріжджовою водою наполягатиме 3 — 4 дні, дріжджі так чудово блукають.

Після того, як дріжджі забродили, розводжу цю воду 1:10 звичайною водою та поливаю з розрахунку 1 літр на кущ. Але через тиждень не забудьте підгодувати перець попелом, тому що дріжджі виводять калій із ґрунту, а він життєво необхідний перцю.

Прищипка та формування

Формування не потребують лише «балконні» мініатюрні сорти. Всіх інших необхідно прищипувати та формувати. Для цього найперші 3-5 квіточок безжально обриваю, щоб створити невеликий стрес і змусити перець зав’язувати якнайбільше плодів.

Після висадки в ґрунт, як тільки кущ набере потужність і висоту відразу видаляють верхівкову квітку, прищипують, щоб перець кинув усі сили не на зріст у висоту, а на цвітіння та зав’язі.

Крім цього, обрізаю всі пагони знизу до розвилки, щоб вони не тягли на себе все харчування. Кущ формується таким чином, щоб на ньому було не більше 20 якісних зав’язей, все одно рослина не потягне, а плоди будуть дрібними. На особливо високих кущах обриваю все нижнє листя, особливо якщо їх занадто багато. Це потрібно робити, щоб перець не «жував», а нарощував плодову масу.

Як бачите, всі поради надзвичайно прості та доступні, потрібно тільки не лінуватися і робити все вчасно. Тоді проблем із урожаєм не буде.