Коли тільки почала займатися садівництвом у мене частенько хворіла на розсаду, було дуже складно зрозуміти, що з нею не так. Можливо комусь стане в нагоді мій досвід, справа в тому, що в інтернеті я не знайшла відповіді на моє запитання, всі рекомендації були загальними та максимально шаблонними, а розсада чахла з кожним днем.
Нині опишу симптоми. Як тільки розсада зійшла, я помітила подекуди, на сім’ядольних листочках, світлі плями. Потім, коли розсаді було приблизно 12-14 днів, зворотний бік листочків став фіолетового кольору і на вигляд розсада була не здорова, світлі прожилки були присутні практично на всіх листочках, особливо на молодих
Ситуація не приємна, спочатку подумала, що розсаді не вистачає харчування. Почала підгодовувати по листу мікроелементами, а також внесла трохи комплексного добрива, але розсада стала почуватися ще гірше. Після довгих обмірковувань і вивчень матеріалів з вирощування рослин, було прийнято рішення змінити кислотність ґрунту за допомогою доломітового борошна. Тоді я точно не знала кислий у мене ґрунт чи лужний, ткнула пальцем у небо і не повірите – вгадала. Розсада відгукнулася практично миттєвою позитивною зміною на доломітку, вже через 4 години після внесення, фіолетовий відтінок почав спадати, а молоді листочки зеленіти.
Через 4 дні розсада повністю змінилася, покращала і пішла в зріст. Виходить, що я купила в магазині кислий грунт, а в кислому грунті не засвоюється різні мікроелементи, але в першу чергу кальцій і фосфор, тому листочки набували фіолетового відтінку і були хирлявими на вигляд.
Для підживлення просто розвела у великому 300 грамовому кухлі 2 столові ложки доломітки, і постійно розмішуючи, поливала розсаду по 3-4 столові ложки під корінь. До речі, ґрунт може бути і надмірно лужним, у такому випадку потрібно полити яблучним або звичайним оцтом. З того часу, перед посадкою, я перевіряю кислотність ґрунту за допомогою вимірювача кислотності. Нагадаю, що для розсади помідор любить ґрунт із показником 5.5-6.5 ph. А сходи перцю добре зростатимуть на ґрунті з кислотністю 6.3, 6.8 ph.