З часом термін активного плодоношення чорної смородини скорочується, вона стає більш уразливою до захворювань та шкідників. Принаймні про це пишуть і садівники, і агрономи.
Але є і хороша новина – багато проблем із чорною смородиною можна вирішити правильним обрізанням. Про основні правила продуктивної обрізки цієї ягоди – ця стаття.
Коли обрізати та чому?
Чорну смородину краще обрізати або провесною, до розпускання листя, в стадії зеленого конуса, або пізно восени після листопада.
На це є 3 причини:
- Це час, коли шкідники ще сплять, і оселитися у пошкоджених пагонах не можуть. А ось влітку – будь ласка, свіжозрізана втеча для них – ласий шматочок, вони тут же заселяють цей солодкий пеньочок. Є думка агрономів, що саме літнє обрізування провокує масове заселення куща скляницею.
- Обрізка у смородини сприяє бурхливому зростанню молодих пагонів. Навесні це дуже корисно – пагони за літо виростуть, дозріють і здеревніють, отже, добре перезимують. А при літньому обрізанні цього не станеться. В результаті рослина витратить сили даремно – слабкі пагони – корм для шкідників та хвороб.
- Літня обрізка, особливо по жовтому листі, може спровокувати скотіння. Це може призвести до ослаблення куща, такі кущі, що втратили значні запаси поживних речовин, погано переносять зиму і погано цвітуть.
З чого повинен складатися сильний кущ смородини?
Особливість цієї рослини в тому, що плодоношення на повну силу відбувається на пагонах 1 та 2 років життя. Повна сила – це означає, що ягоди розташовуються по всій довжині гілки від верху до низу.
Потім квіткові бруньки починають закладатися все більше до вершини пагона- це на 3 і 4 році життя, а на 5 рік пагін стає старим (потовщується, розтріскується кора і сам пагін), він не може забезпечити дозрівання великої кількості ягід і вони в результаті концентруються лише на маківці.
Чим старіша гілка, тим більше накопичується хвороб. Скляниця дуже любить товсті гілки.
Тому добре плодоносить кущ чорної смородини – це кущ молодий, до 5 років. Але це не означає, що потрібно видаляти щороку кущі та садити нові. Потрібне правильне обрізання.
Щоб кущ добре плодоносив, потрібно, щоб він містив 10-15 пагонів різного віку:
- 5-6 нульових пагонів (навесні слабкі видаліть);
- 4-5 однорічних;
- 5-6 двохрічних;
- 4-5 – 3 та 4 роки.
П’ятирічні видаляєте зовсім. Але це, звичайно, зразкова схема, потрібно завжди дивитися на конкретний кущ. Іноді мало нового приросту, або мало трирічок – тоді ви можете ухвалити інше рішення.
Зверніть увагу!
За один раз можна видаляти трохи більше 20% загальної маси куща.
Що таке нульові пагони та як їх обрізати?
Це пагони цього року. Вони світліші порівняно з усіма іншими, йдуть прямо із землі, а не від якихось старих гілок.
Вони не гілкуються, це один прутік. Ось із цих прутиків і вибираємо найсильніші. Інші вирізаємо під корінь. У залишених обрізаємо верхівки. Це потрібно для того, щоб гілка розгалужилася.
Як обрізати старі гілки?
Спочатку потрібно обрізати всі гілки, що перехрещуються, і гілки, що торкаються землі, якого б вони віку не були. Далі дивіться стан куща – якщо нових гілок багато, вирізайте всі п’ятирічні і навіть чотирирічні на користь дворічних і трирічних.
На схемі видно, яке обрізання тут зробили:
- обрізали верхівки у нульових і видалили слабкі нульові;
- видалили все, що росте вниз;
- видалили 2 старі гілки повністю.
Здорова гілка повинна тримати врожай без жодних підпірок Правильно обрізана рослина не потребує підпірок.
Як визначити вік гілки смородини?
Молоду гілку можна відрізнити від 5-7-річної за такими ознаками:
- Розгалужень з бічних бруньок стає все менше, стара гілка – гола, нові гілочки ростуть тільки на вершинці, утворюючи в місці проростання товсте, кілька шарів, кільце з кори. Скільки виходить кілець на гілці, такий у неї вік.
- Забарвлення кори- що старше гілка, то темніше.
Вік гілки можна визначити 2 способами: за кількістю кілець на основній гілці (опис під малюнком) та по порядку розгалуження. Ось схема другого способу – вважаємо вік основної гілки за кількістю розгалужень бічних гілочок. Але теорія теорією, а насправді не так просто розібратися. Сподіваюся, дана стаття таки вам допомогла: