Помідор – овоч, який можна заготовити практично в будь-якому вигляді: його можна висушити, зав’ялити, заморозити, зробити з нього сік, пюре, пасту, варення, засолити, замаринувати – як окремо, так і з іншими овочами. Кількість варіантів обмежується хіба фантазією.
Інгредієнти на трилітрову банку:
- помідор – скільки поміститься в банку;
- цибуля – 2-3 шт;
- часник – 2-3 зубчики;
- перець чилі – 0,5 см. (колечко);
- перець солодкий – 1 шт;
- перець запашний – 5-6 шт;
- корінь хрону сушений – 2-3 кружечка;
- насіння гірчиці – 10-15 шт;
- лавровий лист – 2 шт;
- сіль – 1 ст. л. з гіркою;
- цукор – 3 ст. л;
- оцтова кислота 70% – 1 ч. л;
- для маринаду: парасольку кропу, лист хрону, лист чорної смородини 3-4 шт.
Приготування:
Банки миємо і стерилізуємо будь-яким зручним способом. Кришки теж проварюємо в окропі. Цибулю, часник, солодкий перець, гіркий перець миємо й нарізаємо. На цьому ж етапі ставимо грітися воду на плиту.
На дно банки кладемо порізану півкільцями цибулю, парасольку кропу, зверху наповнюємо помідорами, додаємо солодкий перець, гіркий перець, лавровий лист і ще цибулі.
Закипілою водою заливаємо банки з томатами, накриваємо кришками і даємо постояти 10-15 хвилин, поки не охолоне вода. Така процедура дозволить обійтися і без стерилізації банок.
Воду зливаємо з банок, вона вже віддала тепло помідорам, зручно зливати якщо накрити банку спеціальною кришкою з дірочками.
У воду, яку злили з банок, додаємо парасольку кропу, лист хрону, листя чорної смородини, доводимо до кипіння і даємо покипіти 5-7 хвилин на повільному вогні, щоб маринад був більш насиченим.
Потім в банку додаємо часник, духмяний перець, корінь хрону, насіння гірчиці, сіль і цукор теж додаємо в банку.
Заливаємо банки гарячим маринадом, додаємо оцтову кислоту. Накриваємо кришками і закатуємо спеціальним баночним ключем.
Банки перевернути кришками вниз і укутати в ковдру. Перевернути після того, як зовсім охолонуть банки, приблизно через добу. Мариновані помідори на зиму в банках готові!
Такі помідори добре зберігаються в умовах звичайної квартири і виходять дуже смачні, не прісні і в міру міцними з дуже приємним розсолом.