Як дізнатися що цибуля дозріла? Таке питання виникає у садівників-початківців. Адже якщо викопати дуже рано, головки не встигнуть сформувати захисне лушпиння і така цибуля може не долежати до весни. Якщо копати надто пізно, також підвищується ризик появи гнилі, особливо, якщо підуть дощі.
Важливо не поспішати з викопуванням цибулі, інакше захисні функції при зберіганні не працюватимуть як слід.
Сільська хитрість
Багато садівників, приблизно в 20х числах липня місяця, піднімають грядку з цибулею – вилами, щоб надірвати коріння, такий хід дозволить прискорити перехід поживних речовин з листя в головки і вони швидше дозріють.
Коли викопувати цибулю?
Точної дати з збирання цибулі не існує, зазвичай це кінець липня-початок серпня. При цьому бадилля має повністю лягти на землю збліднути і посохнути. Так, коли основна частина рослин на грядці поляже можна сміливо викопувати цибулю.
Що потрібно зробити перед викопуванням цибулі
В останні 10 днів до викопування не поливаємо і не підгодовуємо голівки, якщо очікуються дощі – можна накинути плівку, щоб унеможливити загрозу розвитку гнилі.
Коли та як збирати урожай цибулі
Викопування найкраще проводити в сонячний день. Викопуємо вилами, очищаємо від землі, оглядаємо наявність хвороб. Якщо є хворі головки – обов’язково утилізуємо їх, щоб не наражати на загрозу зараження, інші овочі.
Стукати головки один об одного, щоб збити землю, суворо забороняється. Не обрізаючи бадилля, розкладаємо просушуємо на сонці 2-3 години. Потім прибираємо в затінене сухе місце на просушування. Через 7-10 днів обрізаємо коріння та висохле листя рослин.
Як зберігати врожай цибулі
Ідеальна температура в приміщенні для зберігання цибулі – 17-22 ℃. Можна зберігати в капронових панчохах, забиваючи в них головки і підвішуючи на гачок у коморі. Так цибуля провітрюється з усіх боків і зберігається довше.
Можна використовувати кошики, коробки з-під взуття, побутової техніки. Інші прибирають цибулю на шафу, в комору або під ліжко.