Просто знахідка: п’ять незвичайних способів приготувати яйця дуже смачно

Рецепти приготування страв із яєць можна підібрати для будь-яких типів страв та прийомів їжі. На сніданок, обід та вечерю, для урочистого застілля та швидкого перекусу, смачні страви з яєць завжди будуть доречними.

Поділимося з вами кількома смачними рецептами приготування яєць. Мариновані, повільно варені, печені, у м’ясному фарші та з фруктами… Головне – озброїтися рецептами та включити трошки фантазії.

Повільно варене яйце

Особливо оцінять цю страву любителі яєць-пашот. Для приготування вам знадобляться: кулінарний термометр, терпіння та півтори години вільного часу. Незважаючи на всю складність приготування, у результаті ви зрозумієте, що це того варте. Не розкриватимемо всі козирі, але смачніших яєць ви ще точно не їли.

Складові:

  • 4 яйця;
  • щіпка сушеної паприки;
  • щіпка мускатного горіха;
  • 100 г свіжого шпинату;
  • сіль за смаком.

Як приготувати:

  1. Бланшуйте шпинат у підсоленій воді близько 2 хвилин. Дістаньте, посипте мускатним горіхом та викладіть у піали.
  2. Наповніть сотейник водою, поставте на вогонь. Вимірюйте температуру води за допомогою термометра. Як тільки вона дійде до 63 градусів за Цельсієм, дуже акуратно викладіть у воду яйця. Варити яйця необхідно у воді, температура якої не перевищує 65 градусів Цельсія (знижувати її ви можете, регулюючи полум’я або додаючи трохи холодної води в сотейник).
  3. Через годину витягніть одне яйце. Зробіть на носику отвір, що дорівнює діаметру рублевої монетці. Нахиліть яйце над рукою — воно має «вискочити» в долоню. Готовність яйця перевірте за кольором білка – він не повинен бути прозорим і занадто білим. Якщо ви добре бачите жовток, варіть яйця ще 10-15 хвилин.
  4. Викладіть яйця на шпинат, приправте сіллю та паприкою.

Мариновані яйця

Ця традиційна англійська закуска може стати відмінним доповненням до ранкового сніданку – достатньо порізати яйце кружечками і викласти на підрум’янений тост, змащений вершковим маслом. Готується страва досить просто. Яйця високої якості (максимально свіжі, категорії С0 або фермерські) необхідно відварити, потім скласти в банку і залити маринадом, яких існує безліч. Маринад, як правило, складається з оцту та води, а далі доповнюється спеціями до смаку. Наполягати яйця у банку потрібно 2 доби, зберігати – до 2 тижнів. Головне – весь час тримати їх у холоді, інакше страва швидко зіпсується. За смаком закуска нагадуватиме сир — до такої консистенції ущільниться білок, а маринад надасть йому пряного, яскравого смаку.

Складові:

  • 5 яєць;
  • 1,5 л води;
  • 1 ст. л. яблучного оцту;
  • 3 ст. л. цукру;
  • 1 ст. л. солі;
  • 1 ч. л. чорного перцю горошком;
  • 1 гвоздика;
  • 1 ч. л. насіння гірчиці;
  • 3 стручки кардамону.

Як приготувати:

  1. Варіть яйця 10 хвилин|мінути|, потім помістіть в холодну воду. Очистіть.
  2. Приготуйте маринад. Змішайте в каструлі воду, оцет, цукор, сіль, перець, гвоздику, гірчицю та кардамон, доведіть суміш до кипіння. Варіть маринад 10 хвилин|мінути| на невеликому вогні, потім процідіть і остудіть.
  3. Складіть яйця в банку, залийте маринадом, закрийте кришкою та поставте в холодильник на 2-3 доби.

Варено-печені яйця

Існує безліч варіацій приготування яєць у духовці. Ми пропонуємо варіант, який зробить вашу страву неймовірно ніжною за консистенцією. Для цього необхідно запікати яйця, як крем-брюле, поставивши формочки в піддон, наповнений наполовину водою. При цьому ми пропонуємо додати на дно цих форм ніжне картопляне пюре – воно зробить страву більш ситною, насиченою і закінченою. Не любите картоплю, тоді використовуйте улюблені овочі, зелень і навіть авокадо. Подавати такі яйця можна як сніданок, бранч або закуски.

Складові:

  • 4 яйця;
  • 200 г картопляного пюре;
  • сіль, перець за смаком;
  • 80 г адигейського сиру;
  • гілочка чебрецю.

Як приготувати:

  1. Розігрійте духовку до 180 градусів за Цельсієм. У форми для випікання викладіть по 50 г пюре, розбийте зверху по яйцю. Прикрасьте сиром, чебрецем, посоліть і поперчіть.
  2. Виставте форми в піддон з високими бортиками, наповніть його водою так, щоб вона доходила до половини форм. Поставте у духовку на 20 хвилин. Страва готова тоді, коли білок стане білого кольору, а жовток буде рідким.

Яблучний омлет

Відмінний варіант для тих, хто стежить за фігурою, але не може відмовитися від випічки. Адже готується він так просто! Уявіть, що цей омлет – великий млинець, позбавлений борошна та цукру, загалом, всього шкідливого. До речі, замість яблук ви можете використовувати ананас, грушу, персики, ягоди. Ніжний, повітряний омлет стане чудовим десертом, головне не забудьте додати кориці та ванілі для аромату.

Складові:

  • 4 яйця;
  • 50 мл молока;
  • 1 велике солодке яблуко;
  • щіпка кориці;
  • 1 ст. л. меду;
  • ванілін на кінчик ножа.

Як приготувати:

  1. Розділіть білки від жовтків. Збийте білки до міцних піків. Змішайте жовтки з молоком та ваніліном, добре збийте суміш.
  2. Поріжте яблуко на часточки, видаливши серцевину. Поступово розподіліть на них корицю. Акуратно змішайте білок із жовтком.
  3. У розігріту сковороду з покриттям, яке не вимагає олії, вилийте яєчну суміш, а зверху — яблука. Накрийте кришкою сковороду і тримайте на середньому вогні 10 хвилин, поки яйця не пропекуться, а яблуко не стане м’яким. Подавайте полив страву медом.

Яйця по-шотландськи

Дуже ситний варіант для холодної чи гарячої закуски, а також для вечері чи обіду. Сподобається чоловікам і тим, хто не може жити без мітболів (вони ж тефтелі). Готуються ці яйця так: спочатку відварюються, потім покриваються фаршем, панірувальними сухарями та відправляються на сковороду (якщо є фритюрниця, можете готувати страву в ній). Так як ця страва популярна в Шотландії, багато британців готують її по-різному — хтось спочатку маринує яйця в соусі вустера, хтось покриває їх не яловичим фаршем, а кров’яною ковбаскою. Ми вирішили розповісти вам про більш традиційний рецепт.

Складові:

  • 4 курячі яйця;
  • 200 г яловичого фаршу;
  • 1 ч. л. гірчиці;
  • 1 ч. л. соєвого соусу;
  • 3 ст. л. панірувальних сухарів;
  • 1 зубчик часнику;
  • сіль за смаком;
  • 1 ст. л. вершкового масла.

Як приготувати:

  1. Відваріть яйця круто, остудіть і почистіть.
  2. Змішайте фарш, гірчицю, соєвий соус, розчавлений часник та сіль, ретельно перемішайте.
  3. Зробіть з фаршу 4 круглі коржики, у серединку викладіть по яйцю і скачайте кульку. Обваляйте в панірувальних сухарях.
  4. Розтопіть масло на сковороді і обсмажуйте по 2 хвилини з кожного боку, доки кульки не підрум’яняться. Обсушіть на паперовому рушнику. Подавайте з журавлинним соусом та гарніром з овочів.

You cannot copy content of this page