Майже кожен городник вирощує на своїй ділянці капусту. Однак, за нею потрібно доглядати, бо вона росте в холодний сезон. Невідповідні умови або посадка після деяких культур може призвести до погіршення врожайності.
Сівозміна
Сівообіг — це вирощування різних культур на одній ділянці рік за роком. Це допомагає підтримувати здоров’я ґрунту та знизити ризик появи шкідників й хвороб.
Під час вирощуванні тієї ж самої культури на тому самому місці з року в рік, ґрунт виснажується та стає менш родючим. Також, це підвищує ризик появи шкідників та хвороб.
При чергуванні посівів, ґрунт наповнюється різними поживними речовинами.
Обов’язково, звертайте увагу на те, що росло на ділянці до капусти. Поганими попередниками для неї будуть броколі, цвітна та брюссельська капуста. Це призведе до розмноження шкідників та хвороб, які люблять сімейство капустяних. Також, не можна висаджувати капусту після помідорів, перцю, баклажанів та картоплі. Тим паче ці культури полюбляють кислий ґрунт, що призведе до нестачі поживних речовин. Ріпа, редиска, горох та квасоля теж не найкращі попередники для капусти.
Вирощування
Обирайте здоровий ґрунт з рН 6,0-6,5. Він повинен добре дренуватися та містити багато органічних речовин. Також, важливо обрати правильний сорт капусти, наприклад, зелена, червона або савойська.
Правильно підбирайте терміни вирощування. Найкраще висаджувати її навесні або восени. Навесні її висаджують в укритті за 4-6 тижнів до останніх заморозків. Осінні посадки висаджують в середині літа.
Поливати культуру слід 1-2 рази на 7 днів, щоб підтримувати постійну вологість ґрунту.
Для гарного росту капусти необхідні збалансовані добрива або ті, де фосфору більше, ніж азоту. Вносити їх слід регулярно.
Капуста страждає від шкідників. Найчастіше це може бути попелиця та капустяні черв’яки. Щоб захистити культуру, потрібно використовувати інсектицидне мило.
Щойно качани стануть твердими, саме час збирати врожай. Для цього капусту зрізають біля основи.