Одвічна проблема тіста для пиріжків без дріжджів (частіше на кефірі) в тому, що як тільки воно охолоне, то пиріжки вже неможливо їсти з колишнім задоволенням, так як таке тісто швидко стає щільним, а іноді і гумовим (неможливо відкусити пиріжок, якщо ще й рецепт невдалий обраний).
Вихід є! Потрібно додати в тісто ще один кисломолочний продукт, він не тільки зробить тісто ніжним, а й збереже кілька днів без втрати смаку, навіть у холодному вигляді такі пиріжки підуть за милу душу. Хоча тісто сьогодні на соді, смаку ви її не відчуєте, оскільки сода у правильній кількості (нижче поясню “скільки” і “на скільки” її потрібно брати), будьте уважні у підрахунках. Начинка для пиріжків із картоплі, але не класика! Пиріжки смажені, тому буде зайвим щось додатково обсмажувати в начинці, ми її наситимо смаком свіжої зелені та невеликою кількістю хорошого сиру. Буде смачно!
Тісто для пиріжків без дріжджів:
- кефір 2,5% – 350 грам;
- сметана 15% – 250 грам;
- яйце – 1 штука;
- сіль (за смаком) – 5 г;
- цукор – 5 грам;
- сода – 9 грам;
- рослинна олія – 50 мілілітрів;
- борошно – 760 грам (+/-).
Начинка для пиріжків з картоплі:
- картопля відварена – 1 кілограм;
- вершкове масло – 40 грам;
- сіль, перець – за смаком;
- цибуля зелена – 60 грам;
- сир твердий – 100 г.
Так як пиріжки з картоплею будуть із швидкого тіста без дріжджів, то спочатку потрібно приготувати начинку з цієї картоплі, щоб начинка для пиріжків встигла охолонути. Тому варимо без солі 1 кг картоплі до готовності, потім на смак солимо, перчимо і потовчемо в пюре з додаванням вершкового масла.
Пюре має трохи охолонути перед додаванням інших продуктів, тому розподілимо його по стінках (для швидшого процесу) і залишимо на кілька хвилин.
За цей час якраз нарізаємо зелену цибулю і натираємо на великій тертці твердий сир. Цибулю смажити, та й нічого смажити не будемо додатково, тому що пиріжки і так готуємо смажені. Сир за бажанням, можна виключити, але з ним картопля ніжніша після охолодження і смак вийдуть з кислинкою від твердого сиру (дивлячись якій виберете). Противники сиру можуть його не додавати, хоча він і не тягнеться навіть, зате начинка цікавіше точно
Тільки тепле пюре перемішаємо з цибулею та сиром, тож сир збереже свою структуру до смаження пиріжків і розплавиться вже безпосередньо всередині пиріжка.
Можна робити тісто: кефір (можна будь-якої жирності чи густий йогурт) виливаємо у глибоку миску, доливаємо середньої густоти сметану. Розбиваємо слідом яйце, висипаємо сіль та цукор. Що стосується солі, кількість солі в тісті на ваш смак. Після перемішування висипаємо частину борошна і разом із нею соду. Не переборщіть із содою, щоб не отримати явний присмак у пиріжків, оскільки сода в нормі в тісті не дає ніякого присмаку.
Тісто загуснули, можна додавати рослинну олію та борошно. Але увага! Від густоти кефіру і сметани, а також від властивостей вашого борошна залежить і сама кількість цього борошна. Не пересипте!
Тісто має бути липким злегка, така властивість тіста кефіру, воно повинно бути м’яким і не текти в сторони. Зайве борошно краще забирайте. Помийте руки і подивіться ще раз на тісто, тому що до залишків борошна на руках тісто липне ще сильніше і до ладу не зрозуміти Змащуємо тісто трохи олією, збираємо, вимішуючи трохи знову. Залишимо на 15-20 хвилин при кімнатній температурі, щоб тісто стало гладким за рахунок набухання клейковини борошна.
Тісто можна обробляти: змащуємо руки і трохи стіл маслом, використовуватимемо тільки масло, а не борошно, але і не переборщіть з ним, так як масло, що потрапило в шви при ліпленні пиріжків з картоплею, просто їх розліплять. Шматочки тіста робимо вагою по 80-90 г, щоби вийшли пиріжки як ринкові, вокзальні і так далі, захотілося великих.
Розтягуючи тісто руками, робимо круглий коржик, кладемо начинку і ліпимо пиріжок. Можна відразу натиснути на пиріжок або потім, перед смаженням, вибирайте самі. Але обов’язково розкладаємо пиріжки на промаслену поверхню, щоб вони не прилипли і не порвалися. Відразу зробимо 5-6 шт. і можна смажити, інші пиріжки з картоплею встигнемо ліпити під час смаження попередньої партії.
Для обсмажування пиріжків знадобиться вже менше олії, тому що пиріжки тонкі, при цьому краще, щоб тісто не гойдалося дна сковороди, так рівномірніше буде колір самих пиріжків і рівномірніше обсмажування.
Опустили пиріжок спочатку швом у масло, перевернули, щоб не отримати великі бульбашки на сирій стороні пиріжка, обсмажуємо на великому нагріві. Так як начинка готова, а тісто тонке, пиріжки смажаться швидко, моментально майже і при цьому не горять. Тісто менше вбирає олію.
Викладаємо пиріжки на папір, щоб вони увібрали залишки масла зверху і можна насолоджуватися смачними пирогами!
Пиріжки і після остигання м’які, не гумові. Начинка картопляна з присмаком зелені та кислинкою від сиру. Смачного!