Бограч — це улюблена страва закарпатських господинь. Він дуже ситний, адже поєднує в собі різні види м’яса, сало, розмаїття овочів та копчену паприку. Традиційним приготування м’ясного супу відбувається на багатті, але ми його будемо готувати на плиті.
Радимо хоч раз у житті спробувати справжню гуцульську кухню.
Інгредієнти:
- М’ясо свинини – 200 грамів;
- М’ясо яловичини – 200 грамів;
- Ребра свинини – 200 грамів;
- Ковбаса сирокопчена – 80 грамів;
- Сало – 60 грамів;
- Бульба – 2 шт.;
- Морква – 2 шт.;
- Цибуля – 2 шт.;
- Солодкий перець – 1 шт.;
- Часник – 2 зубки;
- Мелена паприка – столова ложка;
- Гострий перець;
- Чебрець та тим’ян сушений – 0,5 чайної ложки;
- Зелень петрушки – 15 грамів;
- Зелень кропу – 20 грамів;
- Кухонна сіль;
- Вино червоне – 40 мл.
Для приготування чіпетке вам знадобиться:
- Пшеничне борошно – 60 грамів;
- Кухонна сіль;
- Яйце – 1 шт.
Приготування:
- Вимийте всі продукти.
- Обріжте з ребер жир та разом з салом обсмажте на пательні, поки не утворяться шкварки. Смажте все у великій каструлі. Після витягніть шкварки, а жир залишіть.
- Ребра розріжте, а інше м’ясо наріжте кубиками.
- Наріжте не великим кубиком цибулю та обсмажте її у жиру, додавши паприку. Смажте не більше 5 хвилин, щоб паприка не пригоріла.
- Додайте м’ясо, перемішайте та смажте ще дві хвилини. Налийте воду, щоб вона покрила м’ясо. Тушкуйте м’ясо 2,5 години, постійно доливаючи води.
- Приготуйте чіпетке – галушки. Змішайте всі інгредієнти для цього. Розкатайте тісто у довгі смужки та відщипуйте від них шматочки по 1см. Обтрусіть їх борошном та залишіть підсихати на дошці.
- Наріжте квадратиком моркву, часник, бульбу та перець. Додайте все до каструлі.
- Долийте воду та додайте спеції. Варіть суміш пів години.
- Наріжте ковбасу та відправите до каструлі.
- Вода у каструлі повинна на 1 см. покривати продукти, які знаходяться у каструлі.
- Додайте підсушені галушки та проваріть 5 хв.
- Наріжте зелень та додайте у суп. Додайте вино та почекайте поки суміш закипить.
Все страва готова. Приємного апетиту!