Рецепт простий, вся наша родина обожнює цей салат. 

Дуже смачний салат на зиму без стерилізації, без оцту, без цукру!  можу відкрити баночку і просто всю її з’їсти – ось і вечеря! Дуже рекомендую Вам спробувати закрити хоча б кілька баночок на пробу.

Інгредієнти:

2 кг. баклажанів

1 кг. солодкого перцю

700 гр. помідорів

700 гр. моркви

700 гр. ріпчастої цибулі

400 гр. яблук

10 зубчиків часнику

великий пучок петрушки (кропу)

250 мл. соняшникової олії

1 ч.л. чорного перцю меленого

2 ст.л. солі кам’яної

Приготування:

Всі овочі потрібно добре помити.

Нарізаю солодкий перець на невеликі шматочки. Ось такі:

Відразу всі овочі буду перекладати у велику емальовану каструлю.

Лук нарізаю на дрібні кубики і перекладаю в каструлю.

Морква натираю на грубій тертці і перекладаю в каструлю.

Помідори нарізаю на невеликі кубики і теж додаю до овочів.

Баклажани нарізаю на кубики і відправляю в каструлю.

Всі баклажани у мене не помістилися, частину відкладаю в глибоку миску.

Замітка: я баклажани «Не вимочую», вони не гірчать. У мене баклажани зі свого городу. Але якщо Ви переживаєте, що будуть гірчити, то можете баклажани вже нарізані посолити і залити водою. Залишити хвилин на 20 і потім віджати і використовувати за рецептом.

Яблука нарізаю на кубики і теж відправляю до овочів.

Додаю до овочів в каструлі сіль і перемішую.

Порада! Сіль потрібно використовувати кам’яну не йодовану.

Потім додаю соняшникову олію і ставлю каструлю на плиту на середній вогонь. Відразу ж додаю дрібно нарізану петрушку (можна кріп) і перемішую.

Овочі починають зменшуватися – «втушуватится», і поступово додаю решту баклажанів.

Тушу овочі близько 50 хвилин, я люблю, коли все м’яке. Ви можете і зменшити час готування. Періодично підходжу до каструлі і перемішую овочі.

За 5 хвилин до готовності додаю подрібнений часник (можна через прес або на дрібній тертці) і чорний мелений перець. Все перемішати, готую 5 хвилин.

Розкладаю салат по стерилізованим банкам і закручую стерилізованими кришками.

Банки потрібно перевернути, укрити рушником і залишити так до повного охолодження.

Потім салат переношу в погріб і зберігаю там. Друзі кажуть, що салат у них зберігається і в квартирі, але у мене є погріб і всі заготовки я зберігаю там.