У цій статті хотілося б з вами поговорити про один з невибагливих коренеплодів – це буряк. Але не все так просто, як здається на перший погляд. Сіяти буряки потрібно в правильному місці, і в потрібний час, і тільки в цьому випадку ви зможете отримати урожай великих і смачних коренеплодів.
Висаджуємо буряк у травні
Приготувати місце для грядки з буряком необхідно заздалегідь. Тому що її необхідно готувати, наситити корисними речовинами, і чекати, коли ґрунт прогріється. До кінця травня необхідно встигнути висадити буряк у ґрунт. Якщо це зробити пізніше – він не встигне дозріти.
Вибирайте день посадки – орієнтуючись за місячним календарем. Викресліть невдалі дні для посадки і обведіть найкращі дні для посіву. Орієнтуйтеся на дні, коли посадка найбільш сприятлива. Якщо ви висаджуватимете буряк у нейтральні дні, то плоди не будуть такими великими як могли б бути. У ті дні, які ви перекреслили, у ці числа нічого не садимо. В основі місячного календаря лежать місячні цикли. Уся жива природа живе за законами місячного циклу. І на погоду він впливає, і на зростання рослин. Щороку – місячний календар різний. Кожен сезон використовуйте лише свіжий випуск.
Для посадки буряків потрібні певні умови:
- Грядка не повинна бути в тіні. Інакше плоди за розміром будуть дрібними.
- Місце для грядки має бути рівним і відкритим.
- Необхідна нейтральна або слабокисла земля. Щоб розкислити ґрунт, пролийте його розчином вапна.
- Перед висадкою перевірте – температуру ґрунту повинна бути більше +10°C.
- Буряк садять у грядку, де зростали культури, що збагачують землю поживними речовинами. Наприклад, після капусти, після цибулі чи перцю.
- Грядка повинна бути без бур’янів.
- У парнику буряк страждає від нестачі світла і високої температури.
- Розсаду висаджують у грядці в ряд, через кожні 7-9 см.
- Буряк любить воду, тому земля має бути постійно вологою. Якщо не буде достатньо вологи, буряк буде грубим і гіркуватим.
- Бажаєте отримати солодкий буряк при збиранні врожаю? Тоді посоліть її два-тричі за сезон. Рецепт: 20 г солі на 12 літрів води.