Домашня ковбаса давно стала частиною сімейної традиції. Готувати її можна зі свинини, курки а також з печінки і вона виходить ситною та смачною. Ось кілька рецептів, які точно припадуть вам до душі.
Домашня ковбаса без оболонки
Інгредієнти:
- свинина – 1 кг;
- часник – 5 зубчиків;
- сухі вершки – 5 ст. л.;
- сіль – 1 ст. л.;
- яйце – 1 шт.;
- перець мелений (за смаком);
- сушені трави (за смаком).
Приготування
Помити м’ясо, пропустити через м’ясорубку, перемолоти блендером. До фаршу додати часник, сухі вершки, цукор та сіль, перебити блендером. Додати яйце, поперчити, вимішати руками.
Викласти частину фаршу на пергаментний папір, скрутити в батон (довжина має збігатися з розміром каструлі). Цю ковбаску загорнути пергаментним папером, зав’язати з двох боків. Тепер загорнути у фольгу, щільно притиснути краї. Такі ж дії проробити з іншим фаршем.
Викласти заготовки в каструлю, залити водою, притиснути тарілкою, щоб ковбаски занурилися в воду.
Готувати на маленькому вогні 1,5 години. Вийняти, залишити до охолодження. Помістити в холодильник на цілу ніч. Зняти фольгу і папір, посипати травами.
Куряча ковбаса
Інгредієнти:
- сало свиняче – 200 г;
- куряче філе – 1 ½ кг;
- молоко – 150 мл;
- мускатний горіх (за смаком);
- часник – 2 зубчики;
- сіль – 1 ч. л.;
- перець мелений (за смаком);
- паприка (за смаком);
- коріандр (за смаком);
- кишки (тонкі).
Приготування
Куряче м’ясо і сало добре помити і обсушити, перемолоти на м’ясорубці (через велике решето). Часник дрібно нарізати, додати до фаршу. Посолити, додати спеції, перемішати.
Влити вершки, вимішати, залишити на 15 хвилин. Нафарширувати кишки, помістити в холодильник на 2-3 години. Розігріти духовку до 170 градусів, запікати ковбаски 1 годину.
Печінкова ковбаса
Інгредієнти:
- свиняче сало – 250 г;
- печінка (яловича, свиняча чи куряча) – 500 г;
- яйця – 3-4 шт.;
- молоко – 100 мл;
- манна крупа – 3 ст. л.;
- цибуля – 2 шт.;
- часник – 1 головка;
- сіль (за смаком);
- крохмаль – 1 ст. л.;
- перець (за смаком);
- спеції (за смаком);
- кишки (тонкі).
Приготування
Печінку добре помити, почистити від плівок, порізати, перемолоти на м’ясорубці. Сало і часник теж перемолоти. Цибулю нарізати маленькими шматочками, обсмажити.Печінку, сало з часником та цибулю з’єднати, посолити та поперчити, додати спеції, перемішати. Тепер додати яйця, манну крупу, крохмаль, влити молоко, перемішати.
Кишки нафарширувати. Помістити в каструлю, залити водою, варити на середньому вогні 40 хвилин (можна запікати 40 хвилин при температурі 200 градусів).
Смачного!